ERP İngilizce “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. İçinde geçen kaynak kelimesi, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan Sermaye, İnsan ve Materyal gibi kaynakların tümünü ifade etmektedir.
ERP sistemleri MRP Malzeme İhtiyaç Planlaması sistemlerinin daha gelişmiş hali olarak 1990’lı yıllarda karşımıza çıktığından malzemeyle sınırlı olan MRP sistemlerini daha geniş alana yayarak Kurumsal Kaynak Planlaması sistemlerine dönüşmüşlerdir.
Her ne kadar kelime anlamında Planlama yer alsa da, asıl amaç planlamaya ve verimli çalışmaya esas teşkil eden verilerin uçtan uca yönetilmesidir. Yani planlamayla birlikte işin yönetimidir.
Özetle; ERP kurumsal kaynak planlama yazılımları, işletme kaynaklarının uçtan uca yönetilmesini ve süreçlerini daha verimli bütünsel bakış açısıyla yönetebilmesi için kullanılan bilgi sistemlerinin genel adıdır.
ERP sistemlerine daha yakından bakacak olursak, en önemli gerekliliğin bir işletmenin tüm bakış açılarındaki her verinin, birleştirilmesi olduğunu görürüz. ERP sistemleri bunu sağlamak için, işletmenin çeşitli iş faaliyetlerini ele alan birçok yazılım modülünü tek bir veri tabanı altında çalıştırmaktadır.
Tek bir ERP verit tabanı aşağıda örnek listelenen modülleri bünyesinde bulundurabilir;